lørdag 22. november 2008

Den norske ambassadøren ble med til Marinduque




Kveldssola forsvinner i havet mens den varme fønvinden smyger i ansiktene våre. Den syv timer lange turen fra Manila er snart over, og den frodige grønne øya ønsker oss velkommen med blålys og sirener...
Guvernøren for området har ikke overlatt noe til tilfeldighetene. Når det kommer offisielt besøk til øya, skal sikkerheten være på topp. For oss nordmenn er det nok litt i drøyeste laget når kolonnen med biler blir eskortert av tungt bevæpnede vakter og ulende sirener gjennom skogene der geitene fremdeles sov før vi kom.....






Frisk luft og frodig natur
Dette er min første tur til øya. Karoline var der for 2 uker siden. Luften er merkbart friskere enn i Manila. En morgendukkert i havet er en selvfølge når jeg bor så nær stranda som denne gangen. Jeg har selvfølgelig med meg dykkermaska, men det er ikke så mye å se. Det finnes ingen koraller nær land lenger. Denne dagen skal vi innom en del av prosjektene som Misjonsalliansen holder på med i de fire områdene der vi har arbeidet det siste året. På barneskolen i Yook, som fikk nytt tak etter tyfonen i fjor, blir vi møtt av 300 unger som ønsker velkommen med flagg oppigjennom veien. Det er et fantastisk humør på disse ungene. Skoledagen starter med sang og dans og de viste oss noe av det de kunne. Jeg slengte meg med etterhvert. Det er alltid en suksess.....!.










Skolebehov og vannprosjekter
Mange skoler har for liten plass. I et av områdene har en privatperson som har stilt ekstra tomt til disposisjon. Misjonsalliansen skal i nære fremtid sette seg sammen med skolen og politikerne for å drøfte muligheten for et tilbygg her. Vi har som mål at de fleste av barna som i dag ikke går på skole skal starte, og dette vil bety at kapasiteten på de ulike skolene sprenges ytterligere.
Et annet prosjekt som skal igang i løpet av få uker er vannledning fra et reservoar opp i fjellet som skal gi de resterende 325 familiene i et av områdene tilgang på rent vann. Igjen et godt samarbeidsprosjekt som bedrer barnas helse.










Lunch, middag og kroningsseremonier
Vi slipper sjelden unna seremonier, iallefall ikke når den norske ambassadøren er med oss. Den lokale skikken med dans, sang og kasting av blomster og mynter til alle oss som ikke har vært på øya tidligere, blir avsluttet med "kroning" av gjestene, et tegn på inkludering og ære.Til lunch hos ordføreren og middag hos Guvernøren om kvelden var spennende og interessante opplevelser. Politikerne og offisielle myndigheter er viktige å treffe regelmessig. De er viktige partnere for at det skal være mulig å få til samfunnsendrende ting Marindouque. Sånn sett bidrar ambassadøren masse til å styrke NMAs allerede gode forhold til de lokale myndigheter.
Det var som sagt deilig å inhalere litt friskere luft noen dager og jeg gleder meg til neste tur i begynnelsen av desember. Da er alle kirkesamfunn og kristne organisasjoner i områdene vi arbeider i invitert til et felles møte. Menigheter fra den katolske kirke, anglipayans (brøt med den katolske kirke i 1898) og evngeliske menigheter av nyere dato(14 potensielle samarbeidspartnere).
Hvis interessen er der for å lese artiklene meg og Karoline har skrevet, gå til følgende side;
http://www.misjonsalliansen.no/pages/ma_nyhetsliste.aspx?nr=2710

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar